Dator

Hur fabriks återställer man en dator?

By

Det finns tre olika sätt att återställa en dator. Antingen vill man återställa datorn utan att ta bort alla filer som man har sparade på datorn – då får du behålla alla foton, musik, och text dokument som du har sparade på datorn, eller så återställer man datorn helt – då försvinner allt du har på datorn, och tredje valet är att återställa datorn till en tidigare tidpunkt. Om du vet att felet som gör att du vill återställa datorn uppstod för en timme sedan, så kan du alltså återställa datorn till en tidpunkt innan detta fel skapades.
 

Utan att ta bort filer 

Om du återställer datorn utan att ta bort filer, så du har alla sparade filer kvar, så återställer du bara Windows och alla personliga filer behålls. Gör du på detta vis så sparas även alla appar som medföljde datorn när du köpte den, samt de appar du installerat från Windows Store.
 

Återställa datorn helt 

Om du återställer datorn helt, så raderas alla tidigare inställningar och Windows, filer och appar tas bort. Tänk då på att allt du har på datorn, text dokument, musik, filmer och foton, försvinner. 

Återställ till tidigare tidpunkt 

Väljer du att återställa till en tidigare tidpunkt så ångras bara alla de ändringar som gjorts nyligen, och återställs.  

Om din datorn levererades med Windows 8.1 eller Windows RT 8.1 så behöver du skivorna eller ett USB-flashminnet som troligtvis följde med datorn. Läs den information som följde med datorn för att se om dator tillverkaren har tillhandahållit dessa skivor. I vissa fall så kan det vara så att du har skapat dem när du konfigurerade datorn.

Om du tidigare uppgraderade din datorn till Windows 8.1 eller Windows RT 8.1 med en DVD så använder du den skivan. Om du inte har installationsmediet för Windows 8.1 eller Windows RT 8.1 så får du kontakta Microsoft Support och fråga hur du ska göra för att kunna återinföra programvaran i din dator efter att den har blivit återställd till fabriks ny.